Diensten

API-koppelingen.

API-koppelingen of API’s zijn onmisbaar als je streeft naar een efficiënter bedrijfsproces. Daarom leggen we je graag meer uit over API-koppelingen. Allereerst: wat is een API-koppeling precies? API staat voor application programming interface. Een API maakt communicatie mogelijk tussen verschillende softwaresystemen. Heel simpel gezegd is dat de betekenis van een API-koppeling: het wisselt data uit tussen twee softwaresystemen. Laten we, om dit beter uit te leggen, een bekend voorbeeld nemen.

Pizza pepperoni

Stel je voor dat je aan een tafel in een pizzeria zit. De keuken is een deel van het "systeem" dat jouw bestelling zal voorbereiden. Wat ontbreekt, is de cruciale schakel om je bestelling door te geven aan de keuken en je eten terug naar de tafel te brengen. Dat is waar de ober (oftewel API) binnenkomt. De ober is de boodschapper - of API - die jouw verzoek of bestelling opneemt en de keuken - het systeem - vertelt wat ze moeten doen. Vervolgens bezorgt de ober het antwoord aan je terug; in dit geval is het een lekkere pizza pepperoni. Het principe van communicatie tussen verschillende softwaresystemen via een API komt op hetzelfde neer.

Onmisbaar voor efficiëntie in je bedrijfsproces

Nu vraag je je als bedrijf: wat voor nut hebben API-koppelingen voor ons? Software is verkrijgbaar in diverse soorten en maten, denk bijvoorbeeld aan je HR-systeem, CRM-systeem, facturatie-systeem en zo verder. Stuk voor stuk software waar je waarschijnlijk flink in hebt geïnvesteerd, maar er is één probleem: sommige zaken moet je van het ene systeem in het andere systeem zetten. Dat doet het systeem niet voor jou, want er is geen API-koppeling. Kostbare tijd van mensen wordt verspild, omdat het handmatig moet worden overgezet, en dan hebben we het nog niet gehad over de fouten die erin kunnen sluipen. Hierdoor kiezen steeds meer bedrijven ervoor hun proces(sen) te optimaliseren met behulp van API-koppelingen.

Daarnaast is de (klant)informatie in jouw bedrijf verspreid over verschillende systemen. Zo kan je door al die verschillende systemen geen overzicht meer hebben. Maatwerk software en API-koppelingen maken het mogelijk om meerdere systemen aan elkaar te koppelen, zodat je alle (klant)informatie op één plek hebt. Zo ontwikkelde wij voor de klantenservice medewerkers van Dienst Uitvoering ICT een interne applicatie die verschillende systemen aan elkaar koppelt, zodat de beller sneller geholpen kan worden.

Voorbeelden van standaard koppelingen.

Technieken voor koppelingen

Voor het maken van een koppeling zijn veel verschillende technieken mogelijk. De gebruikte techniek hangt af van het doel en de mogelijkheden van de te koppelen software. Tijdens het ontwikkelen van jouw applicatie, kijken we naar de beste optie voor jouw situatie.

  • API
    API staat voor application programming interface. Een API maakt communicatie mogelijk tussen verschillende softwaresystemen.
  • SOAP
    SOAP staat voor Simple Object Access Protocol. Het is een XML bericht waarmee je gegevens kunt uitwisselen tussen verschillende softwaresystemen.
  • Webhooks
    Met Webhooks kun je realtime gegevens van het ene systeem naar de andere verzenden wanneer een bepaalde gebeurtenis zich voordoet.

Klaar om jullie volle potentie te benutten?

Neem contact op voor vrijblijvend advies en wij helpen je graag verder.